Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah islam dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya. [Surah Ali Imraan: Ayat19]

Rakan Iban Muslim

19 Mei 2009

DS Nizar Mengadap DYTM Raja Dr. Nazrin.

YAB. Dato' Seri Ir. Muhammad Nizar Jamaluddin telah diperkenan mengadap oleh DYTM Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin di Istana Iskandariah Kuala Kangsar jam 12.30 tengahhari tadi (klik).
Apa isi kandungan bicara, hanya DS Nizar, Raja Nazrin, dan Allah sahaja yang tahu.
Moga kekalutan di Perak ini berakhir dengan segera. Kesian rakyat jelata yang menonton drama bersiri yang masih belum selesai pengambarannya.

4 Pandangan:

sangguna berkata...

salam bang,
dulu saya pernah menemukan seorang saudara baru org Iban dgn seorang uztaz, yg katanya nak masuk Islam di melaka.
Masa tu sy bekerja stu tempat dgn dia, malangnya sampai skrg setelah bertukar tempat kerja saya terus putus hubungan dgn dia.
harap dpt bertemu dgn dia lg.
amat gembira bila berkenalan dgn saudara baru.

kafe kenyalang berkata...

salam ukhuwah,nm brita??aku pun iban muslim.ur blog really inspire me..aku baru ka belajar blogging u..tang nadai entu ari ka update.asal aku ari simanggang..org pantu..enti nda nusah ke nuan,call me at 019-7524065..insyaAllah,ulih tua bkelala..istiqamahlah dlm perjuangan..TAKBIRRR!!!

IBAN MUSLIM berkata...

saudara sangguna,
kita ini daripada keturunan yang satu, datuk kita bernama Adam. Maka, tidak kira siapa kita, ukhuwah dan persaudaraan tetap ada pertaliannya. Semoga suatu hari saudara ditemukan dengan sahabat saudara. Pertemuan dan perpisahan itu sudah tertulis...cuma masa dan ketikanya kita tidak tahu. InsyAllah.

IBAN MUSLIM berkata...

kafe kenyalang,
Salam ukhuwah ka nuan mega. Aku berita manah. Arap nuan pun sama. Aku pun asal ari menua Simanggang, Tg. Bijat. Tang lama udah belelang di menua urang. Selamat bekelala meh ngagai nuan mega. Selamat be'blog' meh. Siti utai ti manah dikena kitai mansut ke runding kelebih agi penemu Islam nuju kaban kitai ke bedau Islam. Arap sama-sama diteguhkan iman dalam Islam. InsyaAllah.