Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah islam dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya. [Surah Ali Imraan: Ayat19]

Rakan Iban Muslim

20 November 2009

ISLAM IKTIRAF SEMUA NABI DAN RASUL, YAHUDI DAN NASRANI (KRISTIAN) TIDAK IKTIRAF NABI MUHAMMAD S.A.W


Muslim (orang Islam) yang beriman wajib percaya kepada semua rasul dan nabi. Malah kita percaya dengan Nabi Isa a.s sebagai seorang nabi.

Dalam Al-Quran sememangnya jelas menerangkan bahawa Islam sahaja agama yang benar di sisi Allah sebagaimana yang dijelaskan di dalam ayat Al-Quran dalam surah Ali-Imran Ayat 19. Agama selain daipadanya, "Barangsiapa mencari agama selain agama Islam, maka sekali-kali tidak akan diterima (agama itu) daripadanya, dan dia di akhirat termasuk orang-orang yang rugi."[Ali Imran:85]

Tafsiran daripada ayat 47 Surah Maidah tersebut menyatakan bahwa pengikut-pengikut injil itu harus memutuskan perkara apa yang diturunkan Allah di dalam Injil itu, sampai kepada masa diturunkan Al-Quran. Maka, selapas turunnya al-Quran, wajib bagi seluruh manusian beriman kepadanya. Akan tetapi tetap ada yang ingkar! Malah, pengikut-pengikut Kristian sememangnya tidak bersetuju dengan Nabi Muhammad s.a.w sebagai nabi akhir zaman. Pertikai? Nabi ditentukan oleh Allah. Begitu juga dengan Yahudi, sememangnya mereka tidak mengiktiraf Nabi Muhammad s.a.w sebagai nabi akhir zaman. Berbeza sekali dengan Islam yang mengiktiraf nabi dan rasul yang Allah turunkan untuk umat manusia.
Dan orang-orang Yahudi berkata: Orang-orang nasrani itu tidak mempunyai sesuatu pegangan (agama yang benar) dan orang-orang nasrani pula berkata: Orang-orang Yahudi tidak mempunyai sesuatu pegangan (agama yang benar); padahal mereka membaca Kitab Suci masing-masing (Taurat dan Injil). Demikian juga orang-orang (musyrik dari kaum Jahiliah) yang tidak berilmu pengetahuan, mengatakan seperti yang dikatakan oleh mereka itu. Maka Allah akan menghukum (mengadili) di antara mereka pada hari kiamat mengenai apa yang mereka berselisihan padanya. [Al-Baqarah :113]
Orang-orang Yahudi dan nasrani tidak sekali-kali akan bersetuju atau suka kepadamu (wahai Muhammad) sehingga engkau menurut agama mereka (yang telah terpesong itu). Katakanlah (kepada mereka): Sesungguhnya petunjuk Allah (agama Islam itulah petunjuk yang benar dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahyu yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatupun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu. [Al-Baqarah:120]
Untuk pengetahuan bersama, ayat Al-Quran ditafsirkan secara terperinci dari satu ayat ke satu ayat. Kita jangan sekadar mengambil potongan ayat-ayat tertentu kerana penjelasannya terperinci di dalam tafsiran yang dibuat oleh para ulama. Yang ini kita perlu 'mengaji' (belajar). Jika tidak kita hanya mentafsir ayat mengikut nafsu dan akal fikiran kita yang dangkal sahaja.
Kita sebagai umat Islam tidak memerlukan 'perantara' di antara kita dengan Allah! Kita boleh berdoa dan memohon doa terus kepada Allah Taala. Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar, Maha mengetahui apa yang hamba-Nya luahkan atau yang tersembunyi. Perlakuan dosa besar, mahupun dosa kecil sebagaimana yang diajar di dalam Islam. Umat Islam boleh memohon sendiri dan bertaubat kepada Allah Subhana Wa Taala. Tidak perlu kita mengucapkan aib yang kita lakukan kepada manusia, memadai kita mengadu dan berdoa 'directly' kepada Allah Taala.
Bagiku agamaku, bagimu agamamu.

3 Pandangan:

Tanpa Nama berkata...

Jawapannya telah terkandung di ayat Wahyu 22:13 yang berbunyi "Aku (Yesus Kristus)adalah alfa dan omega, yang awal dan yang akhir." Kenapa yang awal? Yang terawal ialah Adam? Ingat, Kristus adalah Roh dan Kalimat Allah. Yang akhir? Kristus akan datang buat kali kedua untuk menyelamatkan umat manusia yang beriman pada akhir zaman. "Kristus" bermaksud "Penyelamat".

Di dalam Kitab Injil, sesiapa yang datang selepas kewafatan Kristus adalah nabi-nabi palsu atau penyesat. Orang Islam tidak boleh menyalahkan Kristian dalam hal ini, kerana orang Islam juga mengatakan orang Kristian sesat (win win situation).

Tanpa Nama berkata...

Saya pasti, orang Islam sering mempertikaikan konsep Triniti (Bapa, Putera, dan Roh Kudus).

Konsep itu mudah untuk difahami. Albert Einstein pernah berkata "Don't make your life difficult, make it as simple as possible."

Manusia adalah satu, manusia yang hidup memerlukan 3 perkara ini: roh, air, dan darah (1 Yohanes 5:8). Roh untuk hidup, 70% badan manusia adalah air, dan darah sebagai pembekal oksigen kepada sel-sel di dalam sistem badan kita. Apabila hilang satu elemen, tidak sempurnalah seseorang manusia itu.

Al Sunna berkata...

Assalamu alaikum,

Nice blog, the content in this blog is very useful to the people who are looking out for islamic knowledge.