Sesungguhnya agama (yang benar dan diredai) di sisi Allah ialah islam dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberikan Kitab itu tidak berselisih (mengenai agama islam dan enggan menerimanya) melainkan setelah sampai kepada mereka pengetahuan yang sah tentang kebenarannya; (perselisihan itu pula) semata-mata kerana hasad dengki yang ada dalam kalangan mereka dan (ingatlah), sesiapa yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Allah, maka sesungguhnya Allah Amat segera hitungan hisabNya. [Surah Ali Imraan: Ayat19]

Rakan Iban Muslim

12 Oktober 2009

MINYAK WANGI BERALKOHOL UNTUK SOLAT

Menurut maklumat yang di terima alkohol ialah nama yang digunakan di dalam kaedah saintifik kepada sebatian yang mempunyai kumpulan hidroksi (-OH), dan dikenali ada dua jenis yang agak baik, iaitu:

i)Alkohol kayu (methanol)
ii)Alkohol biji-bijian (ethanol)

Kedua jenis alkohol ini mempunyai sebatian yang merupakan formula am struktur (-OH).

Methanol adalah sebatian yang mempunyai formula struktur (CH-OH). Di hospital ia dikenali dengan nama 'spirit' yang dipakai untuk membunuh kuman. Jenis ini tidak digunakan untuk minuman.

Ethanol adalah sebatian yang mempunyai formula struktur(CH3CH2-OH). Bahan inilah yang digunakan sebagai campuran dalam minuman keras.

Dari penjelasan ringkas mengenai jenis alkohol itu dapat dapat disimpulkan bahawa setiap arak atau minuman keras ada mengandungi alkohol tetapi tidak semua alkohol itu adalah arak.

Alkohol dari proses pembuatan arak hukumnya haram dan najis. Alkohol yang dibuat bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis tetapi haram diminum.

Selain itu alkohol juga terhasil dari lebihan proses pembuatan makanan seperti tapai,sama ada dari ubi kayu atau pulut.Ianya adalah tidak najis dan harus dimakan.

Ubat-ubatan, minyak wangi yang dicampurkan alkohol yang diproses bukan untuk pembuatan arak adalah harus dan dimaafkan.

(Jemaah Ulama' Majlis Agama Islam Kelantan )Alkohol merupakan satu cecair yang dijadikan sebahagian campuran bahan dalam minyak wangi dan minuman keras ataupun ubat-ubatan. Alkohol adalah tidak najis dan boleh digunakan di dalam solat jika kandungan alkohol tersebut dalam kadar yang sedikit dan tidak boleh dipisahkan dengan bahan asli. Alkohol yang diperoses bagi menghasil arak adalah najis dan haram.
(JAKIM)Dimaafkan cecair yang najis seperti alkohol yang dicampurkan ke dalam ubat-ubatan atau benda-benda pewangi seperti air wangi atau minyak wangi bagi tujuan memelihara dari kerosakan atau untuk menahankan bauannya di atas kadar yang diperlukan bagi tujuan itu maka dengan itu benda-benda pewangian atau ubat-ubatan yang dicampurkan ke dalam cecair najis seperti alkohol bagi tujuan tersebut dan di atas kadar yang diperlukan bagi tujuan itu harus dipakai dan digunakan sekalipun di dalam sembahyang.

(Majlis Fatwa Negeri Kedah)Wallahu 'alam... Para alim ulama' yang mempunyai pandangan yang boleh dikongsikan bersama demi kesempurnaan ibadat mukmin sekalian diharap dapat memberikan buah fikiran yang bermanafaat. InsyaAllah.

9 Pandangan:

Love Islam berkata...

Salam. Ana bersetuju dgn semua pandangan di atas.

syaf berkata...

maknenye, kalau pakai minyak wangi yg ade alkohol boleh dibawa sembayah lah yer..
dan jugak deodoran (pewangi ketiak) yg ade alkohol...
sebab slame ni confuse boleh bawa sembahyang ke tidak...

IBAN MUSLIM berkata...

Salam. Terima kasih atas respon Ustaz.

IBAN MUSLIM berkata...

Salam syaf,
begitulah penerangan yg mampu diberi. Diperkukuhkan lagi dengan pandangan alim ulama yg ada. Banyak kemudahan yg islam bagi kepada kita sebenarnya.

IBAN MUSLIM berkata...

Kalau ada pewangi alternatif yang non-alcohol...Itulah pilihan yg terbaik...

Wallahu'alam...

naimayob berkata...

klu itu pandangan yang diberi betul,kita guna la...Jakim kata boleh,so dosa mereka la yang tanggung klu benda tu haram..

Abu Uwais berkata...

mmg la dosa akibat itu depa yg tanggung. tapi ibadat kita mcm mana? takkan terlepas punya kalaulah benda tu haram. Kita ada alternatif, guna la minyak attar Kasturi. wangi dpt, sunnah pun dpt.

apa2 pun, ulama' have spoken. So, semuanya atas kita

Nur berkata...

Salam,

sekarang dah banyak minyak wangi free alkohol bercop halal jakim. tiada masalah untuk mendapatkan. murah2 pun ada.

Munzir berkata...

Halalan toyyibah...Namun, kita kena ingat. Di sebalik kesukaran, Islam tetap ada jalan penyelesaian untuk sesuatu perkara. Para ulama' kita sentiasa ada perbahasan dalam menangani selok belok yg perlu ditempuhi oleh umat sejagat dari satu zaman ke satu zaman. InsyaAllah, para ulama bercakap berdasarkan nas-nas dan dalil2 tertentu.